Селските райони в цяла Европа се обезлюдяват. В структурно слабите региони, където

...
Селските райони в цяла Европа се обезлюдяват. В структурно слабите региони, където
Коментари Харесай

Защо в Германия все повече хора се местят на село

Селските региони в цяла Европа се обезлюдяват. В структурно слабите райони, където в дословния смисъл не се случва нищо, живеят предимно възрастни хора, работа няма, няма магазин, нито доктор или пък пожарна. Вече от години огромните градове са като магнит за хората, без значение за коя част на Европа става дума - дали за Алпите, на Балканите или пък към Пиренеите.

Последствията са тежки: в градовете става все по-тясно и все по-скъпо. В селските региони пък нарастват празнотата и възприятието на взаимозависимост. Там транспортните връзки понижават или стопират изцяло, инфраструктурата не се обновява, дигитализацията е занемарена. Европейски Съюз осъзна този проблем и желае да противодейства със специални програми, в които са заделени обилни средства. Целта е да се съживят изоставените региони.

Кой и за какво избира града и кой - селото?

И в Германия след Обединението в продължение на три десетилетия вътрешната миграция вървеше единствено в една посока - от селата към градовете. Тя засегна най-вече източната част на страната, където някои региони претърпяха съществено обезлюдяване. Същевременно популацията на градове като Лайпциг, Мюнхен или Берлин се усили от 2000 до 2022 година с над 20 %.

В някои села няма супермаркети, а единствено пътуващи магазинчетаСнимка: Hardy Graupner/DW

Само че съгласно статистическите данни от 2017 насам тази наклонност наподобява се прекатурва. Докато студентите, практикантите и новопристигащите в страната чужденци не престават да се насочват към огромните градове, от ден на ден хора сред 30 и 49 години с дребни деца, както и навлизащи в специалността хора сред 25 и 29 години се насочват към селските региони. берлинската фондация " Институт за проучване на проблемите на популацията и развиването " даже приказва за  " връщане към природата ". Тя е провела изследване в шест селски региона, които напоследък могат да се похвалят с растеж в броя на жителите. Социолози от фондацията са беседва с доста от новозаселилите се там.

" Съзнателно взех решение да се насоча към селото, тъй като там връзките сред хората са по-близки ", споделя един от участниците в изследването, обърнал гръб на града. " Ако би трябвало да съм почтен, в града е изключително скъпо да построиш нов дом за фамилията си. А на село това наподобява напълно друго ", споделя още той. От фондацията стигат до следния извод: хората, преместили се от града на село, търсят най-вече повече и преференциална повърхност за живеене, повече природа и по-чиста околна среда.

И на село би трябвало да има интернет

Възможността да се работи от у дома отчасти или напълно разрешава на хората да живеят и на по-голямо разстояние от града. " Необходимостта да живееш там, където работиш, към този момент не е толкоз мощна ", споделя пред ДВ общественият психолог Фредерик Сикстус от берлинската фондация.

Важна обаче е функциониращата инфраструктура, изключително що се отнася до бързия интернет. За младите фамилии са значими и детските градини. " Защото даже в региона да се намира най-хубавият и на ниска цена терен на света, той бързо ще отпадне като вероятност, в случай че другите условия не са налице ", споделя един от участниците в изследването на института.

По-ниските цени на парцелите играят значима роля при взимането на решението за преместване на селоСнимка: Kirchner-Media/Wedel/picture alliance

Изследователите са проучили и какви са последствията от това развиване за локалните хора. " Селският живот е по-различен. Местните и новодошлите интензивно и заедно би трябвало да вземат участие в неговото оформяне ", споделя Катерина Хинц, директорка на фондацията. От там стигат до извода, че някои от " новите " би трябвало занапред да усвояват селския живот. " В началото не беше елементарно - всеки държи под око всекиго. Съвсем различно от анонимността в огромния град ", споделя в изследването една от новодошлите. Друга пък отбелязва: " На улицата всички се поздравяват - трябваше ми време да привикна с това. Много е прелестно, само че за мен беше ново ".

Демографската рецесия в селата не е отминала

Въпреки новото развиване в доста от селките райони демографската рецесия надалеч не е отминала. На доста места смъртността към момента е по-висока от раждаемостта. В общо 3500 общини броят на новозаселилите сред 2018 и 2020 година е бил по-висок от този на напусналите ги - но въпреки всичко в една трета от тях като цяло популацията е намаляло.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Няма кой да гледа болните и възрастни германци?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР